Jajka – doskonałe źródło białka
fot. Pixabay.com

Smaczne i przede wszystkim zdrowe! Takie właśnie są jajka. Z pewnością nie powinno ich brakować w naszym jadłospisie. Są bogate w wartości odżywcze, witaminy i minerały. Dlaczego więc warto je jeść i gotować je przede wszystkim na twardo? Podpowiadamy w naszym artykule! Zapraszamy więc do lektury!

Przeczytaj też: https://spragnienilata.pl/jajka-na-twardo-najlepsze-zrodlo-bialka/

Korzyści płynące z jedzenia jajek na twardo

O tym, że jajka są produktem bardzo bogatym w białko, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Czy wiecie jednak o tym, że jajka zawierają również witaminę A, witaminę B2, B12 i B5, fosfor, selen, witaminę D, wapń, zdrowe tłuszcze i aminokwasy czy cynk? Tak, jajka bywają naprawdę niedocenianie i zupełnie niepotrzebnie. Warto je więc spożywać jak najczęściej. Są one smacznym dodatkiem do sałatek, do kanapek czy też po prostu do zjedzenia jako przekąska między posiłkami. Możemy je wykorzystać naprawdę na różne sposoby i świetnie smakują w różnych połączeniach. Dzięki nim można bardzo dobrze urozmaicić swoją dietę i jednocześnie mieć pewność, że dostarczamy organizmowi wielu bardzo cennych składników odżywczych.

Warto również wiedzieć o tym, że są one dość niskokaloryczną przekąską, więc nie musimy obawiać się, że jedzenie jajek doprowadzi do znacznych skoków naszej wagi. Białko jajka jest bardzo cennym źródłem składnika pokarmowego, jakim jest białko, niezbędne do budowy mięśni i kości.

Cholesterol w jajkach – czy jest groźny?

Przez wiele lat pokutował mit, według którego jajka są niezdrowe, ponieważ znacznie podnoszą poziom cholesterolu we krwi. Z tego też powodu wiele osób ograniczyło spożycie jajek, zupełnie niepotrzebnie. Jajko faktycznie zawiera cholesterol, jednak tak naprawdę nie pokrywa ono nawet 75 procent zalecanego dzienne spożycia cholesterolu, więc tym bardziej jedząc jajko nie możemy przekroczyć wskazanych przez lekarzy czy naukowców ilości tłuszczu. Poza tym inne właściwości jajka powodują, że ten czynnik jest znacznie niwelowany i tak naprawdę biorąc pod uwagę to, ile cennych składników dostarczymy do organizmu, jedząc jajka, zły cholesterol nie jest już dla nas żadnym zagrożeniem. Z pewnością nie musimy się obawiać nadciśnienia czy chorób serca wywołanych właśnie jedzeniem jajek. Jeśli jednak mimo wszystko jesteśmy wrażliwi na punkcie tych schorzeń, wybierajmy podczas posiłków jajka gotowane, zamiast smażonych.

Zobacz też: http://rozkloszowana.pl/jak-naturalnie-obnizyc-poziom-cukru-we-krwi/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here