Informacja o cookies
Nasza strona używa plików cookies do gromadzenia danych statystycznych,
dostosowania treści serwisu do zainteresowań użytkownika, emisji reklam
oraz prawidłowego funkcjonowania niektórych elementów serwisu.
Pliki te mogą być umieszczane na Państwa urządzeniu również przez
współpracujące z nami firmy zewnętrzne, w tym przez Agora SA z siedzibą
w Warszawie, ul. Czerska 8/10, 00-372 Warszawa.
Pliki cookies pozwalają stwierdzić, które informacje w naszej stronie
są dla Państwa ciekawe, a także które kampanie reklamowe są efektywne.
Uznajemy, że jeżeli kontynuujesz korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.
Informacje o możliwości zmiany ustawień cookies »
Zgadzam się, zamknij X
A A A

Zdrowie » Twoja tajna broń: grzybek tybetański

05 marca 2012 14:03
Hoduj go odpowiednio, a będzie rósł, rozmnażał się i uzdrawiał twój organizm. Pochodzący ze zwanego krainą długowieczności Kaukazu grzybek tybetański ma zbawienny wpływ na zdrowie.

Nie wiadomo dokładnie, od jak dawna kaukascy górale znają tego wyjątkowego grzybka, na pewno jednak jego historia sięga co najmniej kilku wieków wstecz. Na dobroczynnym działaniu grzybka poznali się mnisi m.in. z Chin, Indii czy Tybetu. Do dzisiaj o grzybku mówi się jako o medycznym fenomenie.

Dobry na co?
Grzybek tybetański jest biały i przypomina kalafiora. Bardzo szybko się rozmnaża, a mleko, którym się go zalewa, fermentuje w ciągu doby i smakuje jak kefir. Można w ten sposób wyleczyć zaparcia, poprawić przemianę materii, odporność, obniżyć poziom złego cholesterolu, znacznie opóźnić procesy starzenia się komórek, zwalczyć bezsenność, wspomóc leczenie serca, załagodzić stres, wyeliminować zmęczenie, wyczerpanie, zwiększyć libido, a nawet pozbyć się cellulitu. Naukowe badania potwierdziły także antyrakowe działanie grzybka. To po prostu skupisko wielu cennych witamin i drożdży.

Skąd go wziąć?
O grzybka najlepiej zapytać znajomych, którzy wrócili z Dalekiego Wschodu. Zaszczepkę można również dostać od przyjaciół, którzy dostali ją od swoich przyjaciół, a ci od swoich itd. Grzybki tybetańskie dostępne są w internecie (np. na allegro). Warto również przejrzeć internetowe fora dyskusyjne, na których osoby hodujące grzybka chętnie dzielą się nim z innymi.

Jak hodować?
- Grzybka tybetańskiego należy hodować w słoiku, najlepiej wysokim. Po umieszczeniu grzybka w środku, zalej go zimnym, najlepiej pełnotłustym mlekiem (2 lub 3,2 proc.), może być również kozie lub sojowe, ale nie odtłuszczone. Proporcje: na dwie łyżeczki grzybka, jedna szklanka mleka, na cztery łyżeczki – dwie szklanki itp.

- Słoik należy przechowywać w temperaturze pokojowej (ok. 20 stopni). Górę najlepiej jest szczelnie przykryć gazą. Grzybka odstaw na 24 godziny.

- Po tym czasie przemieszaj grzybka drewnianą lub plastikową łyżką. Pamiętaj, żeby nie używać metalowych przedmiotów, od których grzybek umiera! Sfermentowaną miksturę przecedź przez sitko do miseczki. Napój wypij, a grzybka dokładnie przepłucz zimną, bieżącą wodą, aż będzie zupełnie czysty.

- Ponownie umieść grzybka w słoiku i powtórz całą procedurę. Grzybka najlepiej jest pić przed snem. Do napoju możesz dodać również ulubione owoce, a jeśli chcesz – wszystko razem zmiksuj.

Wskazówki
Sfermentowany napój pije się przez 20 dni, następnie robi się 10 dni przerwy. Podczas tych 10 dni trzeba jednak w dalszym ciągu codziennie zmieniać grzybkowi mleko (może być go trochę mniej; grzybek powinien w nim pływać). Kurację można stosować bez przerwy, choć warto raz na kilka lat zrezygnować z picia mikstury, żeby organizm nie uodpornił się na grzybka tybetańskiego.

Jeśli chcesz przerwać kurację, możesz zamrozić grzybka (nie straci swoich właściwości).

Gdy grzybek się rozrośnie, podaruj zaszczepkę komuś bliskiemu – na pewno będzie ci za to bardzo wdzięczny.

EPN

Tagi: grzybek tybetański

Spodobał Ci się ten artykuł? Poleć go swoim znajomym:

Zobacz także:

Komentarze:

Komentarzy: 0
Dodaj swój komentarz:
Przepisz kod z obrazka:
Dodaj komentarz
Sonda
W sobie lubię najbardziej...:
Poczucie humoru i luz - staram się żyć pełnią życia! Wygląd - po prostu się sobie podobam Pasję i szaleństwo. Mam apetyt na życie! Całokształt. Lubię siebie i dobrze mi z tym
zagłosuj zobacz wyniki
Odwiedź nas również na:
Copyrights © 2012 - 2014 eRadomianki.pl
projekt i wykonanie: gqim.com